Bộ đề thi học kì 1 môn tiếng Anh lớp 10 năm 2022 – 2023 (Sách mới)

Photo of author

By THPT An Giang

[ad_1]

Nội dung đang xem: Bộ đề thi học kì 1 môn tiếng Anh lớp 10 năm 2022 – 2023 (Sách mới)

Bộ đề thi học kì 1 Tiếng Anh 10 năm 2022 – 2023 tuyển chọn 6 đề có đáp án chi tiết kèm theo bảng ma trận đề thi. Đề thi học kì 1 môn tiếng Anh lớp 10 được áp dụng với cả 3 bộ sách Kết nối tri thức, Chân trời sáng tạo và sách Cánh diều.

Đề kiểm tra học kì 1 tiếng Anh 10 giúp các bạn học sinh nhanh chóng làm quen với cấu trúc đề thi, ôn tập để đạt được kết quả cao trong kì thi học kì 1 sắp tới. Đồng thời cũng là tài liệu tham khảo dành cho quý thầy cô ra đề thi cho các em học sinh của mình. Vậy sau đây là TOP 6 đề kiểm tra tiếng Anh 10 cuối học kì 1 năm 2022 – 2023 sách mới, mời các bạn cùng theo dõi tại đây.

Đề thi tiếng Anh lớp 10 học kì 1 sách Kết nối tri thức

Đề thi học kì 1 Tiếng Anh 10

PHÒNG GD&ĐT…

TRƯỜNG THPT…

ĐỀ KIỂM TRA HỌC KỲ I – NĂM HỌC 2022-2023

Môn: Tiếng Anh 10 – Bộ sách: Kết tri thức với cuộc sống

Thời gian làm bài: 60 phút

I. LISTENING

TASK 1. Listen to the conversation between Ann and Linh. Circle the best answer A, B, or C. You will listen TWICE.

1. Where are the volunteers going to do volunteer work?

A. In a mountainous area

B. In a town

C. In a village in the Northeast of Vietnam

2. Who are the volunteers going to help?

A. The poor children

B. The local language centre

C. The poor orphans

3. What can students do if they cannot join the volunteering activity?

A. Organise language courses

B. Donate money or other things

C. Improve the next campaign

4. What does Ann intend to send to the children?

A. Lovely puppies

B. Hand puppets

C. Colored paper

5. What is the purpose of writing a reflection paper?

A. To memorise the mistakes they made

B. To share members’ experience with each other

C. To organise the campaign better later

TASK 2. Listen to a talk about an event and complete the note. Write NO MORE THAN TWO WORDS AND/ OR A NUMBER in each blank. You will listen TWICE.

Student’s notes

Event: Spring Festival

Date: (1) ____________

Special guests: a well-known (2) ____________and one of the best singers

First-time competition on (3) ____________

Ticket price: (4) ____________

Number of tickets: (5) ____________

II. READING

TASK 1. Read the passage. Circle the best answer A, B, C, or D to each of the questions.

My city has been changing since the municipal authority had a plan to renovate the canal systems. The project cost a huge amount of money which was from the support of the world bank and the city’s budget. Before the renovation, the canal was the dirtiest place full of rubbish along its sides. Many ramshackle shacks were built to be shelters of the impoverished working families migrating to this city to earn their living. Household wastes were directly dumped into the canal, resulting in the very contaminated environment. It was said that the very unpleasant smell releasing from the canal was unable to be eliminated, and the living condition there would not be better. However, thanks to the advanced technology and methods as well as the city authority’s effort, everything has been changing. There is no longer the disgusting smell or shabby houses along both sides of the canal. Instead, the road running parallel to the canal is now full of shade of greenery and the water now is so clean that it is a friendly habitat for a variety of fish. The residents now can walk or do morning exercise on the sidewalks along the banks to enjoy the fresh atmosphere. Former inhabitants are also relocated in new apartments with much better living conditions than before. The canal creates not only a beautiful urban landscape, but also brings a lot of economic benefits to local dwellers. Because of its reformation, the city is changing fast too.

1. The main topic of the passage is about ______________.

A. the bad condition of the city canal

B. the modern look of the city

C. the change of the city because of the canal renovation

D. the reason why the local authority renovates the canal

2. The word ‘impoverished’ in line 7 is closest in meaning to ______________.

A. wealthy

B. disadvantaged

C. poor

D. homeless

3. People living there used to believe that ______________.

A. the canal would not become better

B. the canal could be more improved

C. the canal was the best investment for the economic development

D. the unpleasant smell is the main pollution

4. Which of the following is false about the residents?

A. They have better living conditions than before.

B. The advanced technology contributes to the better changing of their lives.

C. They can go for a walk along the canal without suffering from the unpleasant smell.

D. Many of them still live in shanty houses.

5. What benefit can the canal bring to the city?

A. The stunning view of the city

B. The chances to boost local businesses

C. The better view and opportunities

D. The development of tourism

TASK 2. Complete the reading passage with ONE suitable word in each blank.

Scientific progress brings lots of opportunities to help women all over the world to be better recognized in many aspects. In the past, they obviously adhered to their traditional roles as housewives and mothers (1) ___________ many chores to do and duty of rearing children. These days, with the advanced technology, they have more time to widen their horizon, and improve useful skills to get better careers. Thanks to the creation of many (2) ___________ appliances such as washing machine, dishwasher, vacuum cleaner, or floor cleaning robot, etc., housewives spend only a few hours for her daily chores and their workspace is (3) ___________ longer within house, room, or kitchen. The (4) ___________ of labor-saving devices for home is one of the key factors to help women (5) ___________ to the high steps in society.

III. WRITING

TASK 1. Put the words or phrases in the correct order to make sentences. Write each sentence in the blank.

Xem thêm:  Bộ đề thi học kì 1 môn Sinh học 10 năm 2022 - 2023 sách Kết nối tri thức với cuộc sống

1. visited/ the SOS Children’s Village/ has/ since/ Our voluntary group/ for/ in Ha Noi/ last year/ fundraised/ we/ it/ .

2. their confidence/ doing volunteer work/ because/ Many young people/ they/ boost/ and/ like/ many valuable skills/ can/ gain/ .

3. can/ that/ on the smartphone/ You/ download/ you/ study English/ help/ more effectively/ many educational apps/ .

4. dirt and dust/ has/ My mother/ to/ from/ remove/ bought/ fast/ our house/ a vacuum cleaner/ .

5. audience/ reality show/ around/ approximately/ the world/ The/ an/ of/ 7 million/ attracted/ .

TASK 2. Write a paragraph about the benefits of a personal device that is necessary for students’ study (120 – 150 words).

You can use the following questions as cues.

– What personal device do you want to write about?

– What benefits can it bring to many students?

– How important is that personal device in students’ study?

IV. LANGUAGE FOCUS

TASK 1.

Choose the word with a different way of pronunciation in the underlined part.

1.

A. damage

B. gratitude

C. access

D. announcement

2.

A. community

B. confidence

C. laptop

D. software

Choose the word which has a different stress pattern from that of the others.

3.

A. support

B. truthful

C. display

D. remote

4.

A. donation

B. practical

C. processor

D. driverless

TASK 2. Choose the best option to complete each sentence. Circle A, B, or C.

1. As the strongest person in his family, Tom always does the ___________.

A. heavy lifting

B. support

C. emission

D. performance

2. Scientists can ___________ carbon footprint based on daily usage of each family.

A. upload

B. delay

C. estimate

D. adopt

3. Jessie is the pop singer who received lots of great ___________from last night’s performance.

A. energy

B. comments

C. litter

D. decoration

4. Students who volunteer in ___________ activities can have some advantages in their profiles.

A. talented

B. non-governmental

C. live

D. suitable

5. Parents should allow children to participate in community service in order to ___________ their life skills.

A. display

B. show off

C. charge

D. improve

TASK 3. Complete each sentence with the correct form of the verb in brackets.

1. Parents should teach children ___________ (put) the rubbish in the bins in daily lives.

2. My aunt usually ___________ (shop) for groceries twice a week.

3. I think the club members ___________ (clean up) the ground right after the event tomorrow.

4. Some of these environmental problems ___________ (discuss) in last Friday’s meeting.

5. I was watering the plants while my friend ___________ (pick up) the litter.

Đáp án đề thi tiếng Anh lớp 10 học kì 1

I. LISTENING

TASK 1.

Script:

Ann: Hello, Linh. What are you doing?

Linh: Well, I’m filling out the volunteer application form. This year, our school will organize a 3-week community service campaign to help poor children, in which the volunteers can teach English language as tutors. If you cannot arrange time to take part in, you can donate any kinds of materials like money, books, clothes, or even toys that are still in good use.

Ann: That’s interesting! And where are the volunteers going to do those activities?

Linh: Well, the trip is going to last 3 weeks, and we are visiting a mountainous commute located in northern Viet Nam. It’s a remote area very far from the town, where the local young learners find it hard to go to a language center to learn English. We are going to bring knowledge to the children. Besides, this is also a good chance for us to learn some social skills and learn to work effectively in a team.

Ann: I can’t agree more. I think we can learn more about daily life, culture, and cuisine of the people living there too. It’s a pity that I cannot join these activities. However, I can send these children some lovely hand puppets and some of my books.

Linh: That would be great, Ann. After coming back, each member will write a reflection paper so that the organizers will be able to do better in the next campaign. I’ll share it with you.

Ann: Thanks a lot Linh! It’s so nice of you!

TASK 2.

1. January 18th

2. rock band

3. dancesport

4. free

5. limited

Script:

Hi everyone, my name is Susan and I’ve got some hot news for you all! It’s the 2022 Spring Festival program which will be held on the 18th of January. Not only can you enjoy it, but you can also participate in the program with lots of fun outdoor games and live entertainments amazingly designed for our school teachers and students. Our special guests will be a famous rock band and the most loved singer who was the champion of last year’s national music competition. Who are they? Let’s guess and let me keep their names secretly until the last minute. In addition, there will be many other activities for those who love dancing. Last year we had planned to hold a dancesport event, but in the end we had to cancel it due to unexpected changes. So, this year the competition will be held for the very first time. The entrance tickets are absolutely free. However, because the number of tickets is limited, you’d better book now to make sure you have seats for yourselves and your friends. Thank you and see you soon.

II. READING

TASK 1.

TASK 2.

1. with

2. household

3. no

4. invention

5. reach

III. WRITING

TASK 1.

1. visited/ the SOS Children’s Village/ has/ since/ Our voluntary group/ for/ in Ha Noi/ last year/ fundraised/ we/ it/ .

2. their confidence/ doing volunteer work/ because/ Many young people/ they/ boost/ and/ like/ many valuable skills/ can/ gain/ .

3. can/ that/ on the smartphone/ You/ download/ you/ study English/ help/ more effectively/ many educational apps/ .

4. dirt and dust/ has/ My mother/ to/ from/ remove/ bought/ fast/ our house/ a vacuum cleaner/ .

5. audience/ reality show/ around/ approximately/ the world/ The/ an/ of/ 7 million/ attracted/ .

TASK 2.

Sample writing:

A laptop is one of the best inventions that is beneficial for students’ schoolwork. To begin with, laptops are portable and not bulky, so students can bring them to the library or Internet café to do school projects with their partners. Another benefit is that they are preferable to be used for typing and editing most of students’ given presentations and assignments due to their convenience and versatility. Students also use laptops to interact with their teachers through sending and receiving instant messages on social networking sites, submitting their homework via emails or even doing tests online. Last but not least, a laptop is a useful tool to search for and download learning materials on the Internet. It can store much more learning data than a smartphone or a tablet. In conclusion, a laptop brings various benefits to students, so they should take advantage of its functions wisely.

LANGUAGE FOCUS

TASK 1.

TASK 2.

TASK 3

1. to put

2. shops

3. will clean up

4. were discussed

5. was picking up

…………..

Mời các bạn tải File tài liệu để xem thêm đề thi học kì 1 tiếng Anh 10

Đề thi tiếng Anh 10 học kì 1 sách Chân trời sáng tạo

Đề thi tiếng Anh lớp 10 học kì 1

I. LISTENING

Xem thêm:  Đề cương ôn tập học kì 1 môn Hóa học lớp 10 năm 2022 - 2023 (Sách mới)

Task 1. LISTEN to audio 1.36 and MATCH the speakers (1-3) with their correct situations (A-D), there is ONE situation that you DON’T NEED.

1/ Speaker 1

2/ Speaker 2

3/ Speaker 3

A. is confused by introductions from artificial intelligence route planning.

B. gets depressed for not performing well in the interview because of bad luck.

C. becomes exhausted because there are so many suggestions for the holiday.

D. is discussing the slogan for a commercial project.

Task 2. LISTEN to audio 1.38 about how video games affect children’s health and WRITE T (True) or F (False) for the following statements (1-7).

1. Video games are believed to have negative effects on young people.

2. A report says that playing video games can be good for children’s education, health and social skills.

3. Thinking in three dimensions helps children with artworks and medicine.

4. In 2018, research showed that children who play role-playing games get better grades at school than those who don’t play them.

5. Children’s creativity can be improved by playing video games.

6. “Angry Birds” can prevent adults from nervousness.

7. Overall, the report reminds us of the benefits of video games.

II. USE OF ENGLISH

Task 1. Choose the word /phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence

1. How____________ money do you have left?

A. many
B. much
C. a lot
D. lots of

2. There aren’t __________ oranges on the table.

A. much
B. any
C. some
D. an

3. There are ___________ people who would like to come to Ed Sheeran’s concert.

A. a lot of
B. lots
C. a lots of
D. much

4. He had _____________ friends in California.

A. a little
B. any
C. a few
D. lots

5. I think I’ll have _____ milk before I go to bed.

A. a little
B. a few
C. a
D. many

6. Malaysia is ______________ than Canada.

A. much hotter
B. further hotter
C. more hotter
D. much hot

7. My Tho is ____ from Ho Chi Minh City than Bien Hoa is.

A. farer
B. more far
C. farther
D. much far

8. Shakira is a _____ singer______ Milo.

A. better- to
B. gooder- than
C. much- good
D. better- than

9. I will be there ______ I can.

A. sooner as
B. as soon as
C. soonest as
D. soonest as

10. The _________, the_________.

A. soon- best
B. sooner- good
C. sooner- better
D. soonest- better

Task 2. Choose the word or phrase among A, B, C or D that best fits the blank space in the following passage.

Environmental pollution is a term that (1) ________ to all the ways by which man pollutes his surroundings. Man dirties the air with gases and smoke, poisons the water with chemicals and other substances, and damages the soil with (2) ________ many fertilizers and pesticides. Man also pollutes his surroundings in various other ways. (3) ________, people ruin natural beauty by disposing garbage and waste products on the land and in the water. They operate machines and motor vehicles that fill the air with (4) ________ noise. Badly polluted air can cause illness, and even death. Polluted water kills fish and other coastal life. Pollution of soil reduces the amount of land that is (5) ________ for growing food.

1. A. refers      B. attend       C. directs      D. aims

2. A. extreme     B. too         C. such       D. all

3. A. Besides     B. As instance     C. Therefore     D. For example

4. A. embarrassing   B. disturbing      C. confusing     D. dismissing

5. A. able        B. capable       C. probable      D. available

III. READING

Task 1. Read the passage and write the answer True or False.

The world’s forests are being consumed rapidly. Trees are cut down for paper and wood products, for cooking fuel, to clear land for development, and to expand farming areas. The land left behind is stripped not only of its trees, but the plants, animals, and insects that lived in that ecosystem as well. With no plant roots to hold it in place, valuable soil washes away with every rainfall and ends up in the rivers and streams upon which people depend for their water supply. In extreme cases, hundreds or thousands of people lose their homes or perish in landslides when deforested slopes become unstable.

Forests also play an important part in regulating global climate. Trees remove carbon dioxide, a major greenhouse gas, from the atmosphere, while cycling oxygen back into it. When trees are cut down, however, the CO2 is released again. It is estimated that up to 25% of the total amount of CO2 going into the atmosphere every year is released from trees being cut and burned. It’s clear that protecting the world’s forests is an important part of solving the global climate change problem.

1. To expand farming areas is one of the reasons for cutting down trees.

2. Soil washes away with rainfall due to no plant roots to hold it in place.

3. Forests make unnecessary contribution to regulating global climate.

4. Trees release carbon dioxide, a major greenhouse gas, to the atmosphere.

5. Cutting and burning trees produce O2 going into the atmosphere annually.

Task 2. Read the text and complete the summary with ONE or TWO WORDS ONLY.

Many people assume that video games have a negative effect on young people. A lot of time in front of a screen is bad for the mind and the body, and combat games cause concern because they contain violence. Newspapers often express the same opinion. However, according to a report in American Psychologist, playing video games can be good for children’s education, health and social skills. Video games can actually improve certain mental skills. Combat games, for example, teach players to think in three dimensions. This helps children with science, technology, engineering and maths. Other types of video game can have other positive effects. In 2013, research showed that children who play role-playing games get better grades at school than those who don’t play them. Other research showed that playing any video game improves children’s creativity. Quick and simple games like Angry Birds can improve players’ mood and prevent them from feeling anxious. The report also says that video games teach children how to react well to failure because players continually fail and try again. This makes them emotionally strong in real life. Video games can improve social skills too, the report says. More than 70% of gamers play with a friend, and many take part in online games, like Farmville, with millions of other people. The players learn how to lead a group, work together and make decisions. Overall, the report accepts that some video games can have negative effects, but reminds us that they can have benefits too.
Summary

Video games are (1)_________ to have a negative effect on young people because they are time-consuming and violent. However, a (2)__________ shows that video games can actually improve certain mental skills. Video games helps children with science, technology, engineering and maths. Different types of video game can result in various positive effects. In (3)___________, research showed that playing video games can help children improve schoolwork, (4)__________________, mood, social skills and leadership. Overall, the report accepts that some video games can have negative effects, but reminds us that they can have (5)___________ too.

Xem thêm:  Bộ đề thi giữa học kì 1 môn Giáo dục kinh tế và Pháp luật 10 sách Kết nối tri thức với cuộc sống

IV. WRITING

Task 1. Write complete sentences using the clues given.

1. There/ a few/ flower/ my garden.

2. Some/ student/ play football/ the park/ the weekend.

3. Peter/ must/ home/ 11 o’clock.

4. There/ lot/ traffic/ yesterday.

5. Students / not have to /wear uniform/ America.

Task 2. Write your article (120– 150 words). Read the statement and decide if you agree or disagree.

“ It is often said that governments spend too much money on projects to protect wildlife, while there are other problems that are more important.”

Đáp án đề thi tiếng Anh 10 học kì 1

I. LISTENING

Task 1.

Task 2.

1. T

2. T

3. F

4. F

5. T

6. F

7. T

II. USE OF ENGLISH

Task 1.

1. B

2. B

3. A

4. C

5. A

6. A

7. C

8. D

9. B

10. C

Task 2.

III. READING

Task 1.

Task 2.

1. believed/ thought/ assumed

2. report/ research

3. 2013

4. creativity

5. benefits

IV. WRITING

Task 1.

1. There are a few flowers in my garden.

2. Some students play football in the park on the weekend.

3. Peter must be home at/ by 11 o’clock.

4. There was a lot of traffic yesterday.

5. Students don’t have to wear uniform in America.

Đề thi tiếng Anh học kì 1 lớp 10 sách Cánh diều

Đề thi tiếng Anh lớp 10 học kì 1

I. LISTENING

Listen to a talk about music and complete the note. Write ONE WORD in each blank. You will listen TWICE.

SOME BENEFITS OF MUSIC

(1) ___________ anxiety and cheer people up.

Shorten the boring time when people are doing (2) ___________ chores.

Help to (3) ___________ better on study or work.

Improve children’s (4) ___________ and health.

Note: Some may find music a (5) ___________ when they are trying to study.

II. LANGUAGE FOCUS

Task 1. Circle the correct words. Then listen and check your answers.

1. Edgar goes shopping on Saturday morning, and / but so does Linda

2. My son plays piano, and neither / so does my daughter.

3. I don’t do homework on the weekend, and neither / so do you.

4. Elena eats out on Saturday night, and / but Nicole doesn’t.

5. Marie doesn’t exercise on Sunday morning, and neither / so does Carlos.

6. Oscar watches TV on Sunday evening, and neither / so does his son.

Task 2. Match the questions and answers. Use each answer once only

1. Is he a musician?

a. Yes, I am.

2. Are you a travel agent?

b. No, they’re not. They’re from Australia.

3. Is Ellen from South Africa?

c. No, he’s not.

4. Are Hana and Reo journalists?

d. Yes, they are.

5. Is she a teacher?

e. Yes, she is.

6. Are they from Ireland?

f. No, she’s a student.

Task 3. Complete the sentences with “should” or “shouldn’t”

1. They …. go to the pizza restaurant. It’s always crowded.

2. You … walk there alone at night. It’s dangerous.

3. … we go early in the morning?

4. We … ask someone for advice. They can help us.

5. You … fly. You should take the train.

6. I … bring sunblock because it will be very hot.

III. READING

Read the text and do the tasks

NO BORING JOBS

A good job is not always easy. Many people are happy with a job that is difficult but interesting. Read about three people like this.

Lara Setrakian is a journalist. She is from the United States, but travels to different parts of the world for her job. Sometimes, she is in places that are dangerous. Her job is difficult because she travels a lot. Her job is interesting because she meets many people from around the world. She talks with them about their lives, sometimes in their own language. She speaks five languages! They are English, Arabic, Armenian, French, and Spanish.

Misty Copeland is a dancer from the United States. She is a principal dancer with the American Ballet Theatre in New York City. Principal dancers are the best dancers–male or female–in the company. Principal dancers earn a good salary. It is a difficult job. Misty practices for long hours and performs in many shows. She also travels to perform in other cities in the US and other countries.

José Andrés is a chef. He is from Spain, but lives in the United States. He cooks Spanish food in good restaurants. He is also a volunteer. His organization is World Central Kitchen. He works with other chefs to give food to people in need all around the world. Sometimes, they help when there is a natural disaster, like in Puerto Rico and Haiti. In other countries, like Nicaragua and Cambodia, World Central Kitchen trains people to be chefs.

Task 1. Write True or False

1. A good job is an easy job.

2. People with difficult jobs are always unhappy.

3. Lara, Misty, and Jose are all from the US.

4. Lara Setrakian is a photographer.

5. Misty Copeland is a good dancer.

Task 2. Answer the questions

1. What is Lara Setrakian’s job?

2. Is Lara’s job safe or dangerous?

3. Where does Misty Copeland work?

4. Does her job pay a good salary?

5. What nationality is José Andrés?

6. Where does he work?

IV. WRITING

Task 1. Unscramble the words to make sentences.

1. at / eat / you / o’clock / do / one / lunch

2. bed / he / time / go / what / does / to

3. o’clock / up / she / at / gets / seven

4. break / don’t / I / in the afternoon / a / take

5. she / in the morning / coffee / does / drink

Task 2. Write an email (120-150 words) to a friend or classmate. Invite him or her to a celebration in your country.

Đáp án đề thi tiếng Anh học kì 1 lớp 10

I. LISTENING

1. Reduce

2. domestic

3. concentrate

4. development

5. problem

Script:

Hello everyone, today I’ll talk to you about some important roles of music in our life. You may listen to music on a daily basis, but do you know how it positively affects us? Well, let me tell you. Firstly, there is no doubt that music can make people feel relieved. It is said that when enjoying a favourite song we can reduce stress and lift our spirit up with its soft melody and ear-catching tune. Music can also help us relax when we are doing domestic chores like cleaning the floor, doing dishes, or tidying up the mess, etc. Secondly, music, especially the sound of classic instruments, can help us better concentrate on our work or study. Also, it is often thought that this kind of music can improve children’s development and health. Some mothers even let their children listen to Mozart and Beethoven’s music in their very first months. However, not everybody likes listening to music while doing some work because it can distract them. In this case, music turns out to be a problem …

II. LANGUAGE FOCUS

Task 1.

1. and

2. so

3. neither

4. but

5. neither

6. so

Task 2.

Task 3.

1. shouldn’t

2. shouldn’t

3. Should

4. should

5. shouldn’t

6. should

III. READING

Task 1.

Task 2.

1. She is a journalist.

2. It’s dangerous.

3. She works in New York City.

4. Yes, it does.

5. He is Spanish.

6. He works in good restaurants.

IV. WRITING

Task 1.

1. Do you eat lunch at one o’clock?

2. What time does he go to bed?

3. She gets up at seven o’clock.

4. I don’t take a break in the afternoon.

5. Does she drink coffee in the morning?

………………..

Mời các bạn tải File tài liệu để xem thêm đề thi học kì 1 Tiếng Anh 10

[ad_2]

Đăng bởi: THPT An Giang

Chuyên mục: Học Tập

Viết một bình luận